Cele cinci limbaje ale iubirii

by

This post is also available in: English (Engleză)

Recitesc periodic cartea lui Gary Chapman despre „Cele 5 limbaje ale iubirii” în primul rând din dorinţa de a vorbi aceeaşi limbă cu cei pe care îi iubesc şi apoi pentru o introspecţie atentă. Căci el susţine că de-a lungul vieţii omul îşi poate schimba de câteva ori limbajul iubirii.
Nu intenţionez să îţi povestesc cartea, e prea mişto ca să nu îţi las plăcerea de a descoperi cum comunici tu emoţional.
Treaba asta cu limbajul mi se pare cumva asemănătoare cu comunicarea dintre un om care vorbeşte în Engleză şi altul în Chineză. Cum ajungi la o comunicare profundă şi autentică, cum eviţi neitelegerire provenite tocmai dintr-un limbaj diferit, cum îţi exprimi nevoile?

 
Diferenţele provin în primul rând din faptul că omul cu care comunici este croit altfel, crescut şi educat altfel, obişnuit să îşi exprime iubirea poate altfel decât tine. Asta nu înseamnă că nu iubeşte. Că nu doreşte.
Interesant este că la începutul unei relaţii ne declarăm iubirea folosind toate cele cinci limbaje. În timp, când sentimentele se sedimentează, ajungem să o exprimăm doar în limbajul care ne este nouă cel mai familiar.

 
Cele 5 limbaje sunt:

  • Cuvintele de încurajare.
  • Timpul acordat.
  • Darurile primite.
  • Serviciile.
  • Mângâierile fizice.

 

Pentru mine, timpul acordat şi mângâierile fizice sunt esenţiale. De când mă ştiu.
Copil fiind, aşteptam cu nasul lipit de geam să îmi vină mama de la serviciu, iar când lucra noaptea dormeam cu perna ei în braţe.
Ca mamă, aştept toată ziua să-mi sărut şi îmbrăţişez copiii seara când ajung acasă şi sufăr când nu pot petrece cu ei atâta timp cât mi-aş dori.
Ca femeie, o mângâiere pe mână, un sărut pe deget sau în colţul gurii, pe păr sau o îmbrăţişare sunt esenţa. Şi braţe care să mă cuprindă cât mai des. Şi momentele. În care putem să facem orice sau nimic. Dacă trebuie să-ţi cer timp pentru noi, atunci nici nu îl mai vreau. 🙂
Tu cu ce rezonezi? 🙂

 

No tags 0 Comments

No Comments Yet.

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/sites/hauteandheart.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613