15 lucruri surprinzatoare pe care probabil ca nu le stiai despre Suedia

by

This post is also available in: English (Engleză)

Suedia inseamna mult mai mult decat IKEA, H&M, ABBA, pescuit, frig si oameni blonzi. Pentru multi romani inseamna acasa.

Pentru ca Suedia e unica. Si magica.

 •  Diminetile de iarna in Suedia sunt ca nicaieri in alta parte. Se face lumina pe la 9, iar pe la 14,30 incepe sa se innopteze. Vara, e invers. Se face noapte pe la 23 si dimineata pe la 3. Cu cat mergi inspre nordul continentului diferenta intre durata zilei si durata noptii pe parcursul unui an este tot mai mare. Vara, aproape ca nu se face noapte, iar iarna, de abia ai lumina cat sa citesti o revista afara, pret de cateva ore. Soarele nu ajunge ca la noi deasupra capului, la orele pranzului. Rasare, descrie un arc de cerc undeva in departare (putin mai sus de linia orizontului), apoi apune.
 •  Suedia se mândreşte cu cel mai mare număr de patente de invenţie din Europa: stimulatorul cardiac, ecograful, chibriturile, frigiderul (un paradox?), rulmentul, dinamita şi mouse-ul pentru computer sunt numai câteva dintre inovaţiile aduse de către suedezi. Jocul pe computer Minecraft a fost inventat in Suedia. Compania de telecomunicatii Ericsson, aplicatia Spotify de asemenea.

 

 •  Suedia este pe cale de a deveni prima ţară din lume care elimină complet petrolul în favoarea biocombustibililor (biofuel).
 •  In Suedia poti plati aproape oriunde cu cardul. Stai la coada, iti introduci singur cardul in POS, tastezi PIN-ul si platesti. Vanzatorii se ating foarte rar de cardul tau.

 

 • Scoala este gratis, iar copiii primesc masa de pranz gratis la scoala. Facultatea este tot gratis, ba mai mult primesti bani sub forma de ajutor pentru studii probabil incepand de la 18 ani. Scolile particulare gen gimanziu/liceu sunt de asemenea gratis. Exista si scoli private unde se plateste, dar acestea sunt mai degraba pentru adulti care vor sa faca anumite cursuri intensiv. Doar pentru cursurile extra scolare exista taxe.
 •  Mai sunt, apoi, specificităţile culturale şi petele de culoare care au făcut sau nu carieră mondială şi pe care trebuie să vii în Suedia pentru a le descoperi cu adevărat – precum snus: tutunul care se aşează între buze şi gingie, înlocuind nevoia fumatului.
 •  Vin apoi mult mai sănătoasele concepte lagom, binecunoscutul bufet suedez si fika. 

FIKA este o gustare – cafea, ceai sau limonadă şi prăjituri (cel mai des melcişori cu scorţişoară) care, în ziua de astăzi, a ajuns să fie asociată şi cu una sau două pauze (la 09.00 dimineaţa şi la aproximativ 15.00 după-amiaza) pe care colegii le iau împreună, în timpul zilei de lucru. Este si un pretext bun sa iti iei jumatatea de mana si sa petreci some quality time ochi in ochi, facand planuri. 🙂

LAGOM înseamnă ceva apropiat de ,,tocmai bine’’ – un soi de nici prea mult nici prea puţin, exact cât trebuie, care presupune o conduită socială şi, de ce nu, un stil de viaţă moderate.

 

 • Suedezii beau mai multă cafea pe cap de locuitor decât orice altă ţară din lume. (Normal, ei stiu ce e bun! :))
 • Cetățenii Suediei, Marii Britanii și Finlandei au dreptul să călătorească fără vize în majoritatra țărilor lumii, doar cu pasaportul.
 • Cel mai mare mall din Europa se gaseste in Goteborg– Nordstan. 
 • Aproape toate casele la ţară sunt roşii şi din lemn.

 

 • Mai este simpatic de ştiut şi că în Suedia trăiesc 260 000 de reni (cât o treime din populaţia Stockholm-ului). Într-adevăr, remarcabil! Căci populaţia Suediei este aproximativ egală cu cea a oraşului New York.
 • Suedezii nu poarta perdele la geamuri. Motivul este unul cat se poate de firesc, luand in considerare situatia pe care tarile nordice o intampina in ceea ce priveste lumina primita de la soare. In lunile de iarna, suedezii beneficiaza de extrem de putina lumina naturala si pentru a profita la maximum de razele soarelui au lasat cale libera acestora sa patrunda nestingherite in case.
 • Suedezii sunt foarte preocupati de mediul inconjurator, astfel ca 30% din suprafata orasului este acoperita de ape, 30% de parcuri, în timp ce calitatea aerului este una dintre cele mai ridicate la nivel mondial.
 • 89% din populația Suediei vorbește în engleză.

 

Photos: Visitsweden.comCognitiveedge.com

 

No tags 0 Comments

No Comments Yet.

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/sites/hauteandheart.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613