Mistere ale creierului uman

by

This post is also available in: English (Engleză)

 

Suntem înzestraţi cu două sisteme care ne ajută să luăm decizii.
Sistemul 1 se numeşte gândirea rapidă, cel folosit cel mai des.
Sistemul 2, gândirea lentă, foloseşte raţionamente, necesită un efort mult mai mare în luarea deciziilor.
Majoritatea timpul nostru este însă guvernată de primul sistem deoarece de multe ori deciziile pe care le luăm trebuie să fie foarte rapide şi ne bazăm foarte des pe intuiţie. Fără să ne dăm seama, primul sistem sugerează des sentimente şi anumite intenţii celui de-al doilea sistem, care le preia fără să modifice absolut nimic.

 
Gândirea lentă acţionează atunci când cea rapidă nu este pregătită să dea un răspuns imediat.
Pentru că primul sistem, gândirea rapidă, este activ mai mereu, suntem expuşi la greşeli.
Una dintre erorile gândirii umane ar fi o încredere prea mare în forţele proprii. Antreprenorii, de exemplu, sunt convinşi că afacerea pe care o pornesc va fi una de un mare succes. Asta deşi toate statisticile pot arăta contrariul.
O altă eroare a gândirii umane este o tendinţă demonstrată de a judeca după ce ne vine rapid în minte, fără a lua în calcul cifre clare sau fără a face cercetări suplimentare. Sau o tendinţă de a crede tot ceea ce ne este repetat des. De aceea şi reclamele au succes foarte mare.

 
Ca oameni, avem o înclinaţie pentru a alege varianta mai sigură şi pentru a reduce orice pierdere. Practic urâm riscurile. Şi de cele mai multe ori ne bucurăm diferit de aceleaşi lucruri.
Dacă am ajunge să fim conştienţi de punctele slabe pe care le avem, atunci vom putea identifica mai uşor greşelile din gândire şi vom cumpăni mai mult atunci când trebuie să luăm o decizie importantă.

 

No tags 0 Comments

No Comments Yet.

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/sites/hauteandheart.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4613